onsdag 15 september 2010

Jesper utvärderar dina riksdagskandidater baserat på namn (del 3)

Har man väl slagit in på en väg så är det ingen idé att vända... Vi ska ta alla partier! Och vi ska lära oss något på vägen! Jag hade ingen aning om att en del av de här knäppa gängen fanns så jag lär mig i alla fall något. Nu tar vi lite riktiga galningar idag så blir det roligt...


Miljöpartiet de gröna
Svårt med förväntningarna här, känns ju lite billigt att hoppas på klassiska skogsmulle-namn som Fjäll-Fina eller Laxe…
Men efter en genomläsning tycker jag att man får säga att MP ligger bra till! Två tyska Ü:n och ett ungdoms-språkrör som stavar sitt namn Jakop, det är bra förutsättningar. Dessutom har vi här klassiker som:
Kerstin Nöre Söderbaum, byggsakkunnig, Nacka
Ninnie Oké, sångare, Danderyd
Astrid Raidl, open source-specialist, Sollentuna
Det finns en stark air av knäppighet över hela MP’s lista, de går sin egen väg, de har språkrör istället för partiledare och är inte rädda för lite galenhet på listan. Jag gillar’t! Fyra poäng!

Nationaldemokraterna
Här har vi ett konstigt gäng va? De verkar tycka ungefär precis så som Sverigedemokraterna tycker om det mesta. Jag antar att det är de små subtila skillnaderna mellan nationalister (rasister) och nationalister (rasister!) som jag har svårt att uppfatta. Kanske har ND en något starkare ståndpunkt vad det gäller blonda barn som latjar med runstenar (de är för), vad vet jag. Deras partiprogram verkar handla rätt mycket om att sånt är viktigt i alla fall.
Namnmässigt så är deras valsedel inget spektakullärt i sin helhet, men vissa namn!
Här är det ju lätt att på förhand drömma våta drömmar om att det skulle finnas en Adolf där som enbart står med av en anledning, så långt blir vi besvikna… Däremot hittar vi något tyskklingande bara fem namn ner!
Heinz Burgemeister, pens. försäljare, Åmål
Och det passar ju fint men kändes på något sätt givet. Sanningen är att alla namn på denna lista, där vissa må vara lite småkul, faller i skugga för ett av dem. Mitt på listan hittar vi nämligen:
Kjell Åke Stoneblaster, bergssprängare, Växjö
Och det, det är ett bra namn! Kanske det bästa vi har hittat hittills. Började Kjell Åke jobba med att spränga berg på grund av sitt namn? Har han döpt om sig för att han älskar sitt yrke så mycket? Är alltihopa påhittat kanske? Jag kan inte släppa detta namn, det förtjänar tre poäng tycker jag.

Norrlänska samlingspartiet
NS (icke att förväxla med NSF) är något så trist som ett parti som värnar om Norrland och som påstår att Norrland skulle vara värt något och ha en massa värdefulla saker som måste tas till vara… Jag som Stockholmare vet ju att detta inte är sant men ser inget problem med att låta dem hållas. Och jag menar, med namnen på deras valsedel tvivlar jag ändå på att de kommer långt. Det är rätt trist och trots att de inte bara har en utan två personer som heter Fluur i efternamn och en Erixon (coolt!) så blir poängen låg här. Två av fem.

Kristdemokraterna
Vad har vi då för förväntan här? Bibliska namn såklart! Och redan på tio-i-topp hittar vi en Jakob, en Maria och en Pethrus(!). Dessutom tycker jag att vi förväntar oss en och annan riktigt gammal titel, möjligen någon friherrina eller någon som är Kantor till yrket. Och visst finns där en lektor och en adjunkt men något saknas ändå… Dessutom inte en enda präst, om än en ”församlingspedagog”. Ändå måste poängen bli hög med tanke på KD’s variation och knäppighet, tre bra namn på KD’s lista:
Désirée Pethrus Engström, 51 år, riksdagsledamot, Bromma
Maria Ogannesian, 24 år, studerande, Botkyrka
Gorges Barkho, 53 år, civilingenjör, Huddinge
Vad ska man säga? Bra jobbat helt enkelt! Stark trea!

4 kommentarer:

  1. Haha, det här var roligt! Ofta är din blogg lite väl ledsam men idag var det kul, hurra! ^_^

    SvaraRadera
  2. Fy fan vad roligt! Jag har suttit och gapskrattat, precis min typ av humor. Kör på, sitter själv i utlandet med en poströst på väg till Sverige så jag ser inte en valsedel så långt ögat kan nå (man får en blank som man skriver själv). (Fast nu ljög jag, fick en valsedel från Moderaterna, undrade raskt om de tror att alla utlandssvenskar är rika? INGET annat parti har skickat till mig)

    SvaraRadera
  3. Ragnhild Pohanka var språkrör för MP tidigare
    Ragnwi Marcellind (kd)

    SvaraRadera
  4. Hurra för Maria Ogannesian!

    SvaraRadera