onsdag 13 januari 2010

Killar och sånt som killar gör, del 2

Vi fortsätter på temat killar väl? Alla gillar ju killar...

Vi diskuterade mången vänner från gamla tider igår, kände du oss på högstadiet så kan du säkert känna dig träffad... Gällande en av dessa killar (för vi växte upp på den tiden då killar framför allt var kompisar med andra killar) så diskuterade vi om han kanske gått och börjat gilla andra killar lite extra mycket... Från vår årskull i högstadiet fanns det, mig veterligen, en (1) homosexuell person. Och vi har ju bombats med RFSUs 2-i-varje-klass-propaganda sen vi var små så man tycker ju att det borde vara några till då.
Den här killen hade listat sig själv som ”married” med en annan kille på facebook och dessutom gått med i nätverket ”gaykillar på facebook”. Nu bestod debatten i huruvida det hela var smaklösa (och inte så roliga) skämt eller om han faktiskt gått och blivit rövpulare (som killinggänget så fint uttryckte det i en krogshow en gång i tiden).

En parentes i detta är att jag, i min iver att undersöka frågan, gick in på facebook på min telefon där i baren och lyckades med konststycket att, istället för att söka på personen i frågas namn, postade hans namn som en statusuppdatering. Därefter följde febrila minuter då jag försökte radera det lilla snedsteget och Mathias och Erik skrattade...

Nåväl, vi kom fram till att det hela antagligen var ett skämt. Då kan man fråga sig vari det roliga ligger? Det här är ju inte något unikt, killar skojar alltid på det sättet. Varför är det kul att låtsas vara med i en grupp för killar som är gay om man inte är gay? Det faller lite under samma kategori som att använda ”bög” som skällsord, gör det inte?

Vi kom också fram till att vi antagligen känner killar som hellre skulle skjuta sig i huvudet än acceptera en sida av dem själva som gillade andra killar, på allvar. Det känns ju också lite galet. Och det är lustigt det där för det verkar som att alla grupper män som förts samman för att skämta eller skriva eller dokumentera om livet förr eller senare dras in på det där ämnet och det är ju faktiskt inte en helt orealistisk slutsats att de flesta killar gillar varandra lite mer än som bara vänner och att vi i mycket högre utsträckning än tjejer blir förälskade i varandra. Jag skulle nog säga att det är så.

Det är betydligt lättare att gömma sig bakom sådana där skämt än att acceptera att man gillar att röra vid sina kompisar ibland, att det faktiskt är lite mysigt att kramas med dem utan att dunka sådär hårt i ryggen, att man skulle vilja säga till dem hur mycket de betyder för en... Jag tycker att det är fascinerande hur mycket vissa jobbar för att dölja det där för sig själva och andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar